Jsme malý tým s velkou vášní pro víno,
kterou chceme sdílet s vámi!

Sortiment vín

Česká Republika

Nabízíme výběr vín z  tuzemských vinařství a navíc i exkluzivní limitovanou edici moravské řady vín s názvem IVO PEŠAT SELECTION. 

Již více než 10 let kolektiv Vinotéky u Pešatů pečlivě vybírá kvalitní moravská vína. Jedná se o každoroční limitovanou kolekci vín připravenou na zakázku od několika vinařů, která je opatřena exkluzivní etiketou. Uzavření lahví je dle typu vína - šroubovým uzávěrem, nebo korkovou zátkou. Tato vína vyjadřují typičnost daných odrůd a odráží terroir moravských podoblastí a rukopis daného vinaře. 

Zahraniční vinařství:

V nabídce máme zastoupeny vína z Francie, Itálie, Španělska, Německa, Slovenska, Maďarska, Portugalska i Nového Zélandu.
V našem výběru najdete tyto vinařství:

LOUIS DE GRENELLE - Francie - Loire
Francouzské vinařství Louis de Grenelle ležící v samotném srdci Loary bylo založeno již v roce 1859 a specializuje se na výrobu šumivých vín „metodou champagne“. Vinice o rozloze 40 ha jsou vysázeny třemi odrůdami, a to odrůdou Chenin Blanc, Chardonnay a Cabernet Franc.

LIEUBEAU VIGNERON - Francie - Loire
Kořeny tohoto vinařství s šestigenerační tradicí spadají do roku 1816, kdy byl na schodech hotelu v Nantes nalezen chlapec Joseph (dítě v klobouku – symbol vinařství). Vinařství LIEUBEAU nabízí tři úrovně vín – „Les Vins Classiques“ řada zahrnující Muscadety AOC a ostatní místní vína z údolí Loiry. Skupina vín „Les Vins Inspirés“ nejvíce prezentuje tvář celého vinařství a svobodu ducha při výrobě této řady. Nejvyšší kolekce „Grande Réserve“ vychází z jedinečnosti člověka i přírody. 

LE CLOS DU CAILLOU - Francie - Loire
Vinařství se nachází ve městě Courthézon a rozprostírá se na 44 hektarech v Côtes du Rhône a 9 ha v apelaci Châteauneuf du Pape. V novodobé historii převzala doménu roku 1995 od svého otce jedna ze tří dcer Sylvie Vacheron se svým mužem a zajistila kontinuitu vysoké kvality zdejších vín. Doména dostala ekologickou certifikace (AB) v roce 2010. Vinohrady tvoří více než 50 let stará vinná réva. U červených vín jsou to zejména odrůdy Grenache (80%), Syrah (9%) a Mourvèdre (5%). Bílé odrůdy jsou zastoupeny Clairette rose (32%), Grenache Blanc (27%), Roussanne (24%) a Clairette (9%). Vinařství je velmi vysoce hodnoceno v prestižních světových průvodcích po vinařstvích (GaultMillau, Robert Parker).

WEINGUT KÜNSTLER - Německo - Rheingau
Německé rodinné vinařství s bohatou historickou tradicí (založeno 1648) bylo od roku 1965 v rukou ambiciózního Franze Künstlera. Usilovnou a dlouholetou prací se mu podařilo dostat se mezi naprostou elitu v regionu Rheingau, kde nyní vinařství vlastní více než 40 ha vinic. Dnes vede vinařství Franzův syn Günter, který úspěšně pokračuje v tradici svých předků. Podnik byl v letech 2001, 2002 a 2012 oceněný titulem „Nejlepší německý výrobce“ na prestižní „International Wine and Spirit Competition“ v Londýně. V průběhu uplynulých let vinařství získalo mnoho dalších ocenění a řadí se mezi absolutní špičku německého i světového vinařství.

WEINGUT KARTHÄUSERHOF - Německo - Mosela
Weingut Karthäuserhof má více než 200 let starou historii a nachází se v části zvané Trier, v blízkosti soutoku řeky Ruwer a Mosel. Během francouzské revoluce bylo vinařství zabaveno a od státu jej odkoupil až v roce 1811 Valentin Leonardy. Nynějším majitelem je Christoph Tyrell, který převzal společnost v roce 1986 po šesti generační historii vinařství. V současné době vlastní vinařství Karthäuserhof 19 ha vinic. 

MILES MOSSOP WINERY - JAR - Stellenbosch
Vinařství Miles Mossop je malým rodinným vinařstvím v Jihoafrické republice v oblasti Stellenbosch. Miles Mossop pracuje jako hlavní technolog ve vinařství TOKARA a s víny pod svým jménem přišel na vinařskou scénu teprve v roce 2004. Jeho prvním vínem byl „Max 2004“ – kombinace červeného Cabernetu Sauvignon, Merlotu a Petit Verdot, a „Saskia 2004“ - bílá kombinace Chenin Blanc a Viognier. Vína jsou pojmenované po dětech Milese a Samanthy Mossop – Maximilian, Saskia a později se k portfoliu přidalo třetí bílé sladké víno z odrůdy Chenin Blanc „Kika“ – nazvané po nejmladší dceři. Cílem Milese Mosopa je dosáhnout u vín jemnosti a elegance, ale současně aby vína vykazovala aspekty textury a koncentrace ovoce. 

DOMAINE TRIMBACH - Francie - Alsace
Počátky vinařské tradice rodiny Trimbachů se datují už od roku 1626 a toto francouzské vinařství patří v současnosti k nejvýznamnějším v Alsasku. Po 12 generací rodina vyrábí vína suchá, velmi přísně strukturovaná, s dlouhou životností, ovocná, elegantní a vyvážená s velkým potenciálem, to je Trimbach styl! Vína Trimbach získala skutečně mezinárodní věhlas již v roce 1898, kdy Frédéric Emile Trimbach obdržel nejvyšší ocenění na mezinárodním vinařském veletrhu v Bruselu.

JEAN - MARIE BERTHIER - Francie - Loire
Už od roku 1983 působí v oblasti Loire v Sainte Gemme en Sancerre spolu se svou manželkou Marií vinař Jean Berthier. V roce 1998 převzal i vinice v Coteaux du Montbenoit Giennois, které dříve obhospodařoval jeho otec. V současné době se stará o 19 ha – 8,5 ha Sancerre a 10,5 ha Coteaux du Giennois.Vína z apelace Sancerre jsou z 80% tvořeny bílými odrůdami a jen z 20% lehkými ovocnými červenými víny, jako je Pinot Noir. Nejznámější bílou odrůdou této oblasti je klasický Sauvignon Blanc.

CHÂTEAU DE CAZENEUVE - Francie - Languedoc
Vinařství Château de Cazeneuve se nachází v jižní Francii, v oblasti zvané Languedoc, na úpatí hory Pic Saint-Loup, s historickým hradem ze 13. století v srdci samotných vinic. Vinařství má dlouhou tradicí (9. století) a vlastní 35 hektarů vinic, na nichž jsou z 80% odrůdy červených vín. V 80 letech převzal opuštěné vinařství současný majitel André Leenhardt, který nahradil vinné révy a zrekonstruoval sklepy. Vinice jsou rozprostřeny na rozmanitém vápencovém podloží a při práci ve vinařství je dbáno zásad ekologického zemědělství a ruční sklizně (certifikace AB). Vína pocházející z tohoto vinařství jsou převážně červená a vyrobena z následujících odrůd: Syrah, Grenache a Mourvèdre. 

DOMAINE FL - Francie - Loire
Vinařství DOMAIN FL (spojení rodů Fournier a Longchamps) se nachází v krásném údolí řeky Loiry v samotném srdci Anjou (jihozápadně od města Angers) a je výsledkem dlouhé vinařské tradice. Vinice byly poprvé zasazeny v Savennières, a to mnichy z kláštera Saint-Nicolas d‘Angers už ve 12. století. Postupně byly vinice rozšířeny i do Coteaux de Layon na levém břehu. Domaine FL nyní vlastní 30 ha vinic a produkuje prémiová vína z odrůd Chenin Blanc a Cabernet Franc.

MOULIN TOUCHAIS - Francie - Loire
Moulin Touchais – usedlost, ke které nyní patří již 150 hektarů vinic, avšak méně než 10% z nich je klasifikováno v apelaci Coteaux du Layon. A právě vína této apelace jim získala vysokou reputaci jako opravdový klenot v Anjou. Rodinné vinařství, které bylo založeno ve vesnici Doué la Fontaine v roce 1787, již po 8 generací dodržuje tradiční způsob výroby. Nízké výnosy, ruční sklizeň a pomalá fermentace, zaměřené na přibližně 70-80g / l zbytkového cukru v láhvi, je stejně důležité jako brzké lahvování (únor, březen) a minimálně 10 leté zrání vína na láhvi ve sklepích vinařství. Teprve poté se vína uvolní na prodej mezi obchodníky a zákazníky po celém světě. Díky tomu všemu má vinařství ve své sbírce ucelenou řadu ročníků až do roku 1800. To vše je samozřejmě množstevně velmi limitováno. Více či méně botrytické víno z odrůdy Chenin blanc z rukou Domaine Moulin Touchais se do ideální zralosti dostává po 20 letech zrání na lahvi, ačkoliv mnoho skvělých ročníků tuto hranici posunuje mnohem, mnohem dále. 

Vína vinařství Moulin Touchais jsou zařazena i v nabídce u Berry Bros & Rudd - jednoho z nejstarších obchodníků s vínem a destilátů v Británii (1698) zásobující nejen anglickou královskou rodinu již více než 300 let.

JUSTIN GIRARDIN - Francie - Bourgogne
Již 13. generace rodiny Girardinů působí v Burgundsku už od roku 1570 a vlastní 17 ha vinohradů od Santenay, Savigny les Beaune přes Chassagne Montrachet a Pommard. Filozofie domény je jednoduchá - nechat přírodu, aby se sama vyjádřila, dodržovat a respektovat terroir. Vinohrady jsou ekologicky obhospodařovány, sběr probíhá zásadně ručně a proces třídění začíná již ve vinicích.

Justin Girardin je 26 letý syn Jacques Girardina a synovec svého slavnějšího strýce Vincenta Girardina. Vinařství přebral od svého otce po studium na univerzitě a letitých zkušenostech z jiných burgundských vinařství v roce 2012, kdy si jeho otec byl jist, že rodinný podnik předává do dobrých rukou. Vína Justina odrážejí nejen místo svého původu, historii a tradici vinařství, ale taktéž špetku experimentu mladého vinaře. Justin je přesvědčen, že dub by neměl být přítomen ve vůní vína a v chuti jen velmi málo. Jeho vína mají pevnou strukturu, plnou a dlouhotrvající dochuť a výraznou vůni, jak je u burgundských vín známé.

SAINT CLAIR - Nový Zéland - Marlborough
Tradice tohoto vinařství spadá až do roku 1978, ale samotná společnost Saint Clair byla založena Nealem a Judy Ibbotsonovými až v roce 1994 v severní oblasti jižního ostrova Nového Zélandu. Réva je pěstována ve třech významných lokalitách – Rapaura, Awatere a Okama. Vinařství Saint Clair je rodinným podnikem, v němž pracují spolu rodiče i jejich potomci - syn Tony a dcery Sarina a Julie. 
K úspěchu opakovaně oceňovaných vín pomáhají příznivé půdní a klimatické podmínky vinařských poloh Marlborough a hlavně špičkový tým technologů v čele s Mattem Thomsonem. V roce 2005 byla společnost Saint Clair Family Estate na mezinárodní soutěži „International Wine and Spirit Competition“ zvolena nejlepším vinařstvím Nového Zélandu. Posláním společnosti je vytvořit prvotřídní vína, která překračují všechna očekávání svých zákazníků.

HANS WIRSCHING - Německo - Franken
Rodinné vinařství založené v roce 1630 je dnes vedeno již 14. generací. Hospodaří na 80 hektarech vlastních vinic v regionu Franken (Německo). Hlavní pěstovanou odrůdou je Silvaner 40%, dále potom Riesling 20%, Scheurebe 7% a další. Jejich nejlepší vinice se nacházejí na místních kopcích - Iphöfer Krosnberg a Julius-Echter-Berg, obě jsou klasifikovány jako Grosse Gewächs. Typické jsou zdejší oválné láhve zvané „Bocksbeutel“, které jsou tradiční pro oblast Franken. Mnohé vinohrady sledují v menší či větší vzdálenosti tok řeky Main (Mohan) a podél jejích zákrutů se táhnou na pomyslné ose mezi městy Bamberg-Würzburg-Aschaffenburg. podloží, které se nazývá „Gipskeuper“. Jde o milióny let staré podloží, vytvořené směsí vápence vysráženého z mořské vody, červeného pískovce a barevných sypkých břidlic.

CHAMPAGNE THIERRY BOURMAULT - Francie - Champagne
Thierry Bourmault vlastní téměř 5 ha vinohradu v obci  Cuis, 5 km od Epernay. K výrobě svého jedinečného champagne využívá pouze prvotřídní hrozny ze 3 ha, na nichž jsou staré vinice z roku 1944 a 1960 a vyrábí pouze okolo 10 000 lahví. Thierry Bourmault se rozhodl pokračovat v produkci šampaňského jako „récoltant-manipulant“, což znamená výrobu pouze z hroznů sklizených z vlastních vinic, lisované i lahvované ve svém domě. Ve vinařství pracují všichni příslušníci rodiny Bourmault a po dceři vinaře bylo dokonce pojmenováno jedno z champagne „Rosé de Caroline“.

ROYAL TOKAJI - Maďarsko - Tokaj
Royal Tokaji bylo založeno v Maďarsku v roce 1990 a stalo se jedním z nejvýraznějších vinařství v Tokaji. Od samého počátku se soustředí na výrobu vína z těch nejlepších poloh - vyrobená vína jsou tak z vinic Mézes Mály, Nyulászó nebo Szt. Tamás a Betsek. Odrůdy používané na výrobu tokajských vín jsou Furmint, Lipovina a Muškát žlutý.Royal Tokaji je uznávaným vůdcem renesance tohoto legendárního maďarského vína, který kombinuje tradiční techniky s moderní technologií pro výrobu oceňovaných vín této značky.  Royal Tokaji zůstává v soukromém vlastnictví a vína z tohoto vinařství se vyvážejí do více než 30 zemí po celém světě. Tokajská vína ASZÚ dokáží vyzrávat na láhvi i desítky let a jsou vyhledávána nejnáročnějšími milovníky komplexních dezertních vín.

TAYLOR‘S PORT - Portugalsko - Douro
Vinařská společnost Taylor‘s je jednou z nejstarších v Portu (1692). Uchovává si svou nezávislost již více než 300 let a stále se jedná o rodinou vlastněný a řízený podnik. Rodinná tradice také umožňuje, aby dovednosti a znalosti potřebné k produkci nejlepších portských vín byly neustále zlepšovány a přitom porovnávány s předchozími zkušenostmi tím, jak se předávají z generace na generaci. Značka Taylor’s se považuje za měřítko pro ročníková portská vína. Jsou uznávána pro svou eleganci a vyrovnanost a také decentní sílu a dlouhověkost. Taylor’s je také uznáván jako výrobce portských vín vyzrálých na dřevě a vlastní jedny z největších zásob vzácných, v sudu zralých vín, z nichž pochází jejich významná ročníková portská tawny. Taylor’s se také proslavil jako tvůrce portského typu Late Bottled Vintage - stylu, který firma jako první na světě vyrobila a je stále jeho vedoucím producentem.